Wat voor mens ben jij?

“Ik ben niet zo’n Ave Maria-mens”, zegt Petra. Els stopt de partituur terug in haar tas.
Deze kleine scéne speelt zich af op de tennisclub. Petra is dirigente van een vrouwenkoor, Els houdt van muziek en heeft Petra een plezier willen doen, maar dat is niet gelukt. Want Petra is geen Ave Mariamens, en Els kennelijk wel.

Het zinnetje blijft in mijn hoofd hangen. Wat zegt Petra nou eigenlijk? Wat is een Ave Mariamens? De formulering roept bij mij op dat iemand die van het Ave Maria houdt ook nog allerlei andere kenmerken heeft. Bepaalde schoenen misschien, een voorkeur voor kathedralen in Rome, iemand van op vrijdag vis, belezen, burgerlijk? En als je geen Ave Mariamens bent, wat ben je dan? Ken je dan onbekendere maar veel interessantere muziekstukken en componisten? Ben je dan wel eens in Rusland geweest bijvoorbeeld? Heb je dan een paars regenjack in plaats van een gewone?

Je kunt meer soorten mensen zijn. Toetjesmensen, heb je. Familiemensen, vakantiemensen, hondenmensen (versus kattenmensen), groepsmensen, ANWB-types, schoenenmensen enzovoort.

Waarom zeggen we niet gewoon: ik houd niet van toetjes of ik draag het liefst hetzelfde regenpak als mijn man? Een hondenmens zijn zegt meer dan dat je van je hond houdt. Je weet dan van alles over opvoeden, rassen en regelgeving en dat strekt zich verder uit dan de hond. De ene hondenmens herkent de andere hondenmens van verre, zelfs zonder hond.

Willen we dan zo graag bij ‘ons soort mensen’ horen? En ons daarmee onderscheiden van anderen? In werkelijkheid zijn we in grote lijnen allemaal ‘ons soort mensen’, gewoon omdat we mens zijn. We hebben behoefte aan veiligheid, aan vrijheid, aan erkenning, aan liefde en aan elkaar, kijk er de piramide van Maslow nog maar eens op na.

Maar daarnaast zijn we ook allemaal een beetje anders. Mijn gereedschapskist, met daarin mijn talenten en tekortkomingen, ziet er net iets anders uit dan de jouwe. En dat maakt dat ik een onmisbaar deeltje van het grotere geheel ben. En jij ook.

De eland vindt dat gegeven eindeloos boeiend. Wat een diversiteit! En wat is het heerlijk dat wat voor jou geldt, niet voor mij hoeft te gelden. Beeld je eens in: je hoeft elkaar niet meer te overtuigen (dat lukt toch nooit), of te bestrijden. Je kunt gewoon jezelf zijn en daarnaast nieuwsgierig naar wie de ander is.

In deze tijd waarin wij leven wordt het met de dag gewoner om ingedeeld te worden in groepen. We krijgen, op grond van onze browsergeschiedenis, op onszelf afgestemde reclame. En daar leren we dan weer van hoe we bij onze groep moeten horen. Wat we eten, dragen en doen. Samen met ‘ons soort mensen’. Op Facebook is iedereen mooi en gelukt.

Daar geloof ik geen bal van. Ik geloof zelfs niet dat het wenselijk is. Volgens mij zijn we op aarde om onze mogelijkheden en gebreken te leren kennen, samen met elkaar, met vallen en opstaan, met vreugde en pijn. Dat zijn de zegeningen van op aarde zijn. En hoe meer je je eigen authentieke zelf bent, hoe meer kleur je geeft aan je mogelijkheden. Zo kunnen wij allemaal de wereld een beetje kleurrijker maken, net als in de natuur. Je wilt toch ook niet alleen nog maar esdoorns in het bos of paardenbloemen in de wei?

Wil je meer weten over jouw unieke gereedschapskist? Benieuwd naar welk ‘ons soort mens’ jij alleen bent? Maak dan een afspraak met mij voor een human design consult. Je human design is jouw unieke blauwdruk, gebaseerd op je geboortegegevens. Het combineert astrologie met numerologie, met chakraleer, i-tjing, de kabbala. We kunnen eruit aflezen hoe het gesteld is met je energie, je chakra’s, je poorten en kanalen. Wanneer je je eigen blauwdruk kent, kun je experimenteren met wat voor jou werkt, op ieder gebied van je leven.

Voor meer informatie en/of een afspraak voor een consult, mail annemarie@annevginkel.nl of kijk op de website van de eland (www.de-eland.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *